Matentabel
Het volgen van het jodiumbeperkt dieet kan natuurlijk best wel ingewikkeld en spannend zijn. Het is dan ook goed te begrijpen dat je precies de juiste hoeveelheden wilt gebruiken van producten om er zeker van te zijn dat je niet teveel jodium inneemt. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde gewichten van verschillende soorten groenten en fruit, welke ook gebruikt zijn in dit kookboek. Zo kun je controleren of je qua gewicht de juiste hoeveelheid groenten en fruit gebruikt.
Fruit (eetbare deel) | Gewicht (in gram) |
---|---|
Appel | 150 |
Banaan | 100 |
Peer | 175 |
Sinaasappel | 150 |
Groente (eetbare deel) | Gewicht (in gram) |
---|---|
Courgette | 325 |
Flespompoen | 1475 |
Knoflook (één teen) | 5 |
Komkommer | 400 |
Paprika | 200 |
Spitskool | 660 |
Tomaat | 90 |
Ui | 1100 |
Verder kom je af en toe de term ‘theelepel’, ‘eetlepel’ of ‘scheut’ tegen. Onder een theelepel wordt 5 milliliter verstaan. Een eetlepel is 15 milliliter. Een scheut bevat 30 milliliter.
Het is begrijpelijk dat het idee van een maximale dagelijkse jodiuminname beangstigend kan zijn. Het is dan ook goed om te weten dat het bewijs over hoe streng deze waarde gehanteerd moet worden schaars is. Een lichte overschrijding van de grens van 50 µg zal echt niet meteen consequenties hebben voor jouw behandeling.