Jodium in voedingsmiddelen

Zoals eerder vermeld, bevatten bijna alle voedingsmiddelen van nature een bepaalde hoeveelheid jodium. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen waar jodiumhoudend zout aan wordt toegevoegd bij de bereiding. Wanneer dit wordt gedaan, moet dit volgens de wet vermeld worden op de verpakking van het desbetreffende product. Dit kan op de volgende manier worden weergegeven op het etiket: gejodeerd keukenzout, jodiumhoudend keukenzout, JOZO-zout, broodzout, gejodeerd broodzout of bakkerszout. Het is van belang om deze producten te vermijden. Zo is het is goed om te weten dat aan versgebakken bakkerijproducten gejodeerd zout is toegevoegd.

Tijdens het dieet is het verder niet toegestaan om gebruik te maken van keukenzout. Er zijn slechts twee soorten zout die wel zijn toegestaan, namelijk JOZO naturel en Salina.

De hoeveelheid jodium verschilt per productgroep. De product(groep)en die een grote hoeveelheid jodium (kunnen) bevatten, zijn: zeevoedsel, bakkerijproducten, producten waarin ei verwerkt is, restaurantvoedsel en bepaalde kleurstoffen, medicamenten en verzorgingsproducten. Probeer deze producten te vermijden tijdens het volgen van het dieet. Een overzicht van deze producten zal op de volgende pagina weergegeven worden.

Productgroep
Zeevoedsel Zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier en algen
Bakkerijproducten Brood, crackers, beschuit, roggebrood, krentenbrood of ontbijtkoek
Producten met ei Ei, eiersalade, gebak, cake, eierkoek, advocaat of mayonaise
Restaurantvoedsel
Rode kleurstoffen Erythrosine (E-127) in rode vruchtenconserven, limonade(siroop), puddingsaus (E-124, Cochenillrood-A, is wel toegestaan)
Medicatie In geval van medicatiegebruik: neem contact op met de apotheker
Verzorgingsproducten Badzout, Betadine (shampoo, zalf, zeep, spray,     ontsmettingsmiddel), haarverf met henna, hoesdrank, jodiumtinctuur, vermageringstabletten, vitaminepreparaten

Het is toegestaan om jodiumarm brood te gebruiken tijdens het dieet. Dit kan zelf bereid worden of op aanvraag gebakken worden door de plaatselijke bakker.

Jodiumarm is niet gelijk aan zoutarm

Veel voedingsmiddelen bevatten in bepaalde mate (toegevoegd) zout. Het is goed om te beseffen dat niet al dit zout gejodeerd is. Zoals eerder vermeld, wordt er alleen jodium toegevoegd aan gejodeerd keuken-, tafel- en dieetzout, bakkerszout, brood gebakken met bakkerszout en sommige vleeswaren. Dit wordt altijd aangegeven op het etiket van een bepaald product. Wanneer dit niet op het etiket staat aangegeven, bevat dat product waarschijnlijk geen jodiumhoudend zout en kan dit veilig worden genuttigd.