Meergranenbrood uit de oven

Prep Time2 hrs 25 mins
Cook Time35 mins
Total Time3 hrs
Course: Lunch, Ontbijt
Servings: 14 porties
Calories: 213kcal

Ingredients

  • 60 gram zonnebloempitten
  • kraanwater
  • 100 gram boekweitmeel
  • 275 gram volkoren tarwemeel
  • 300 gram patentbloem
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • JOZO naturel
  • Olijolie

Instructions

  • Zeef de bloemsoorten boven een grote kom. Voeg vervolgens twee theelepels JOZO naturel, de gist, en de suiker toe. Voeg ook de zonnebloempitten toe en houd één eetlepel apart om het brood later mee te bestrooien.
    Maak een kuiltje in het midden van het mengsel. Giet hier twee eetlepels olijfolie en 400 milliliter lauw water in. Meng alles door elkaar totdat er een zachte deeg ontstaat. Voeg meer lauw water toe indien nodig, tot maximaal 50 milliliter. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het elastisch is.
    Vet een kom in. Leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg gedurende 90 minuten op een warme plek staan.
    Leg het deeg op het werkblad en kneed in enkele minuten stevig. Vorm een cirkel van het deeg met een diameter van 20 centimeter en leg deze op een ingevette bakplaat. Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het 20-30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 230 °C.
    Verwijder het folie, besmeer het brood met een klein beetje olie en strooi de overige zonnebloempitten over het brood.
    Zet het brood in de oven en bak het 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur vervolgens naar 200 °C en bak het brood nog 15-20 minuten tot het goudbruin is. Zet het brood op een rooster om af te koelen.

Notes

Je kunt brood van te voren bakken en in porties invriezen.